skip to Main Content
Dugine obitelji organiziraju edukacije za Centre za socijalnu skrb

Lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne, interseksualne i queer osobe dio su svih oblika društvenog i kulturnog života u Republici Hrvatskoj. Stotine tisuća LGBTIQ+ osoba rade, školuju se, plaćaju poreze, izlaze, druže se, vole se i osnivaju obitelji u Republici Hrvatskoj. Unatoč tome, LGBTIQ+ osobe često su predmet ideoloških raskola koji rezultiraju ignoriranjem, uskraćivanjem i kršenjem prava, dokidanjem sloboda te gaženjem dostojanstva.

U posljednjih nekoliko godina svjedoci smo pozitivnih promjena u zakonodavnom sustavu koji je sve spremniji suočiti se s problemima diskriminacije. Od izglasavanja Zakona o životnom partnerstvu 2014. godine pratimo porast tzv. duginih obitelji – obitelji u kojima su roditelji LGBTIQ+ identiteta. Iako Zakon o životnom partnerstvu donekle regulira odnose u duginim obiteljima, ostvarivanje zakonskih prava nerijetko je, uslijed manjka političke volje da se zakon elaborira i jasno definira, prepušteno interpretaciji različitih javnih službi i tijela, poput Centara za socijalnu skrb.

Centri za socijalnu skrb uključeni su u živote duginih obitelji kako kroz uobičajene postupke i usluge u sustavu socijalne skrbi, tako i kroz neke specifične postupke popust davanja mišljenja u postupcima određivanja partnerske skrbi.

Kako bi se zakon pravilno interpretirao te kako bi javne službe uistinu radile u najboljoj dobrobiti LGBTIQ+ osoba i njihovih obitelji, potrebno je poznavanje tematike i prepoznavanje problema u LGBTIQ+ zajednici, što se postiže kroz kontinuirano obrazovanje djelatnika centara za socijalnu skrb te kroz suradnju i komunikaciju centara za socijalnu skrb s raznim, pa tako i LGBTIQ+, ugroženim skupinama.

U sklopu projekta “Sve obitelji su ravnopravne” udruga Dugine obitelji organizira edukacije za djelatnice i djelatnike Centara za socijalnu skrb u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Puli, koje će se održati u razdoblju od veljače do svibnja 2022. godine. Prva edukacija održat će se 18. veljače u Zagrebu, u prostorijama Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta.

Hrvatska komora socijalnih radnika osigurala je bodovanje za ovu edukaciju, kroz koju Dugine obitelji žele članicama i članovima stručnih timova centara približiti zakone koji se odnose na dugine obitelji, terminologiju, znanstvena istraživanja vezana za roditeljstvo LGBTIQ+ osoba i druge teme korisne za rad s duginim obiteljima.

Nastavno na edukacije, u lipnju u Zagrebu održat će se događanje na kojem ćemo predstaviti zaključke s održanih edukacija, te objavit ćemo publikaciju koja prati teme obrađene na edukacijama, kako bi djelatnice i djelatnici Centara za socijalnu skrb imali na raspolaganju svojevrsni priručnik o duginim obiteljima.