skip to Main Content
Novo normalno roditeljstvo

Trajanje projekta:
1.9.2021. – 31.8.2022.

Kontakt osoba:
Martina Belić, martina.belić@omg.hr

NOVO NORMALNO RODITELJSTVO

Projekt Novo normalno roditeljstvo nastao je iz potrebe da se roditeljima malodobne djece osigura dodatna podrška u očuvanju njihove mentalne dobrobiti u produženim kriznim i postkriznim stanjima kako bi mogli podržati vlastitu djecu. Iako postoje institucije i organizacije koje pružaju psihološku i psihijatrijsku pomoć te materijali na hrvatskom dostupni na internetu, potrebe roditelja još uvijek nisu zadovoljene.

CILJ PROJEKTA

Projekt ima samo jedan značajan cilj, a to je pružiti osnovne informacije roditeljima malodobne djece o tome kako se nositi s promijenjenim ponašanjem djece zbog traumatičnog događanja kojima su i sami bili izloženi.

Javna kampanja na društvenim mrežama način je zadovoljavanja tih potreba davanjem dostupnih informacija roditeljima kada su im one najpotrebnije. Dobivanjem informacija, roditelji mogu modificirati svoje ponašanje, prepoznati kad je njima ili djeci potrebna stručna pomoć te je na vrijeme i s voljom potražiti.

Projekt se sastoji od nekoliko aktivnosti:

  • predprodukcija i produkcija dvaju animiranih videa koji će sadržavati informacije za roditelje (primjerice, kada potražiti stručnu pomoć, kako postupiti kad je dijete povučeno ili agresivno, što napraviti kad se dijete vrati na ponašanja karakteristična za mlađu dob, što učiniti kad se dijete boji ili ima noćne more…)
  • provođenje javne onlineinformativne kampanje u kojima će se ciljano popularizirati pregled videospotova te priprema dodatnih izvora s alatima i savjetima na hrvatskom te popis institucija i organizacija kojima se roditelji mogu obratiti za pomoć; uključuje i kreiranje odredišne stranice kampanje na mrežnoj stranici prijavitelja s dodatnim informacijama.

Provođenjem projekta želi se pridonijeti očuvanju mentalne dobrobiti djece i mladih koji su tijekom posljednje godine bili izloženi mnogim traumatskim iskustvima i nepovoljnim utjecajima na svoje mentalno zdravlje. Znatno ograničavanje socijalnih kontakata s vršnjacima, manjak fizičkog kretanja, novi oblici nastave, potreba za razvijanjem samodiscipline veće od očekivane za dob, usvajanje novih tehnika učenja, strah od bolesti i smrti bližnjih osoba, strah od potresa i poplava dovodi do promjena u ponašanju kao reakcije na krizna i traumatična događanja. Novo normalno roditeljstvo želi pridonijeti smanjenju utjecaja tih štetnih posljedica podržavanjem roditelja.

Zajedno s ostalim organizacijama i institucijama koje pružaju pomoć (zdravstvene ustanove, udruge koje se bave podrškom roditeljstvu, profesionalne udruge itd.) projekt može pridonijeti modifikaciji ponašanja roditelja te dugoročno osigurati mentalnu dobrobit današnje djece i smanjiti posljedice traumatskog iskustva.