skip to Main Content

 

Kratak i duhovit, strogo namjenski tekst talijanskog pisca Giuseppea Pontiggiae o nabavi knjiga.

 

  1. ) Ne nabavljaj knjige da ih pročitaš iste večeri. Ali, kupuj samo one knjige koje bi, čak i te iste večeri poželio prolistati. Katkada sam kupovao knjige za koje sam mislio da će me u budućnosti zanimati. I pokajao sam se zbog toga. Otada razmišljam uvijek o večernjoj hipotezi.

 

  1. ) Uzdaj se u takozvane površne aspekte: u naslovnicu, grafiku, impaginaciju, naslov. Oni zbore kao neke jezgrovite etikete plemenitih vina. Dogodilo mi se da sam, slijedeći pojavnosti, izabirao nasumce, otkrivajući na taj način autore, knjige, izdavačke kuće. Jedino se površni ljudi, govorio je Oscar Wilde, ne uzdaju u prvi dojam.

 

  1. ) Između Einsteinove knjige i knjige o Einsteinu, izaberi onu prvu. Više se može naučiti od učiteljeve tame nego od učenikove jasnoće. Pronalazači kontinenata ocrtavali su vazda neprecizne obrise obala, koje je danas svaka turistička agencija u stanju ispraviti. Više volim one koji su otkrivali kontinente.

 

  1. ) Ako te neka knjiga doista privlači, ne obaziri se na cijenu. Najsigurniji je to način gomilanja dugova, ali isto tako, i izbjegavanja životnih prekoravanja. Žal zbog pogrešne nabave nije ništa u usporedbi s tjeskobom koju čovjek osjeća zbog neostvarene kupnje.

 

  1. ) Odgađaj nakane umjerenosti do završetka svake izložbe, dražbe i sličnih prigoda, isto kao što do kraja svakog ručka valja odgoditi ideju dijete. I kreni od zamisli kupnje koja je od one razumne najviše udaljena, imat ćeš tako osjećaj da si uštedio.

 

  1. ) Ne oklijevaj u kupnji knjiga koje te zanimaju. Svaki bibliofil zna da će mu baš te knjige, dok upravlja pogled drugamo, skrivene i proždrljive ruke uskratiti, da će se primjerci tog izdanja u međuvremenu rasprodati, i da ga se više neće moći pronaći čak ni u antikvarijatima.

 

  1. Uzdaj se u stanje ovitka knjige. Koliko je djela koje nisam uzeo u ruke nakon prvoga čitanja.

 

  1. ) Izaberi one knjige koje ćeš moći pokazati onome koji je sličan tebi, kako bi on s tobom mogao podijeliti zadovoljstvo, ili osjetiti okrepljujuću zavist. Te se maštarije gotovo nikada ne ostvaruju, ali često usmjeruju bibliofilski izbor.

 

  1. ) Kada te cijena uznemiri, pomisli na čarobnu riječ, alibi za sve irealne poslove: investicija.

 

10.) Ono što je Forster priželjkivao za likove svojih romana, a to je ekspanzija, misli na nju kad razmišljaš o svojoj biblioteci.

S talijanskoga preveo: Jerko Grgec

 

Projekt “NEED2READ” je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda te Ministarstva kulture i medija.

 

Sadržaj objavljenog materijala isključiva je odgovornost Otvorene medijske grupacije.