skip to Main Content

Čitanje i stres

Studija provedena na Sveučilištu u Sussexu pokazala je da samo šest minuta čitanja dnevno smanjuje stres za 68%.

Iako je čitanje dio studentske svakodnevice, mnogi studenti zaboravljaju kako je to čitati za svoj “gušt”, nešto što se ne nalazi na popisu literature. No, čitanje omiljene knjige, pa barem i na nekoliko minuta dnevno, može vam pomoći u borbi sa stresom i napetošću.

Listanje knjige, uranjanje u njen sadržaj, bez obzira radi li se o romantičnoj noveli, znanstveno-fantastičnom romanu ili nečemu trećem, pomaže vam da barem na kratko pobjegnete od svakodnevice i stresa svakodnevnog života. Čitanje također pozitivno utječe na mišiće, opušta ih, a snižava i ubrzani puls. Čitanje je zdrav i besplatan odmor za vaš mozak!

Kognitivni neuropsiholog, dr. Lewis kaže da uživanje u knjizi može biti najbolja relaksacija. “Ovo je posebice točno u nesigurnim vremenima u kojima svi tražimo malo eskapizma. Nije bitno koju knjigu čitate, uranjanjem u njenu temu bježite od stresa i briga svakodnevice i istražujete područja autorove imaginacije“, govori.

Projekt “NEED2READ” je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda te Ministarstva kulture i medija.

Sadržaj objavljenog materijala isključiva je odgovornost Otvorene medijske grupacije.