skip to Main Content

ČITAJ I BUDI MOČAN!

Novija istraživanja pokazala su da bolja čitalačka pismenost znači veću vjerojatnost za nastavak školovanja do 21. godine života, da pozitivno utječe na odnos prema studiranju, da je važna za pojedinca, ali i gospodarski rast zemlje. Utječe na kvalitetu rada, mobilnost, zapošljavanje i kasnije usavršavanje, kao i na širu participaciju u civilnom društvu.

Čitalačka se pismenost definira kao sposobnost razumijevanja, promišljanja i angažmana u pisanim tekstovima radi postizanja osobnih ciljeva, razvoja vlastitoga znanja i potencijala te aktivnoga sudjelovanja u društvu.

Čitalačka se pismenost odnosi i na tiskani i na elektronski medij. Svaki od tih medija ima svoje zakonitosti, pa su tako tekstovi u tiskanom mediju fiksni i statični, nalaze se u knjigama časopisima ili novinama, dok su elektronički tekstovi prikazani na zaslonima elektronskih uređaja.

U sklopu projekta NEED2READ (UP.02.1.1.15.0019) provest će se radionice edukativnog i interaktivnog tipa koje za cilj imaju potaknuti nezaposlene osobe na čitanje, posebice onih dijela koje će im pomoći u pronalasku posla, poboljšanju i učenju novih vještina pomoću kojih bi bili konkurentniji na tržištu rada.

 

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda te Ministarstva kulture i medija.

Sadržaj objavljenog materijala isključiva je odgovornost Otvorene medijske grupacije.