skip to Main Content

Projekt Empowerment of social groups through creativity and cultural works u okviru programa Erasmus + „KΑ2 – Suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse” ima za cilj poduprijeti umjetnike socijalno isključenih i marginaliziranih skupina te promicati i prezentirati njihova umjetnička djela u post-COVID 19 okolnostima i potaknuti njihovu suradnju unutar europskih zemalja.

Trajanje projekta:
ožujak 2021. – veljača 2023.

Kontakt osoba:
Martina Belić, martina.belić@omg.hr

PAL KONNECT

Projekt se provodi od ožujka 2021. godine u sinergiji partnera iz osam različitih zemalja i trajat će 24 mjeseca. Prijavitelj projekta je Rompraha (Češka Republika), a partneri su Asociatia Mergi Inainte (Rumunjska), Fondazione Mondinsieme del Comune di Regio Emilia (Italija), Lemongrass Communication SL (Španjolska), Apostolina Tsaltampasi Kai SIA EE (Grčka), Medborgarskolan Kulturama (Švedska) i Otvorena medijska grupacija.

GLAVNI UČINCI

Četiri su glavna učinka:

  1. Podrška umjetnicima iz marginaliziranih skupina u post-COVID vremenu,
  2. Usavršavanje kurikula za osnaživanje marginaliziranih skupina uz pomoć kreativnosti i umjetnosti,
  3. Ispitivanje nastavnog plana i programa osposobljavanja i
  4. Digital Open Art studijska platforma.

Glavni cilj prvog učinka je procijeniti stanje kulture i zajednice u post-COVID razdoblju te prezentirati moguće metode i tehnike potpore umjetnicima socijalno isključenih i marginaliziranih skupina kako bi poboljšali svoju prisutnost u novim okolnostima.

Cilj drugog učinka je razraditi i testirati plan izobrazbe za osnaživanje umjetnika iz društveno isključenih i marginaliziranih skupina kroz njihovu izravnu uključenost u umjetničke i kreativne prakse. Nastavni plan planirat će se u dva glavna principa: usavršavanju instruktora i usavršavanju učenika.

Treći učinak ima za cilj procjenu proizvedenih materijala za obuku na lokalnoj i međunarodnoj razini.

Cilj posljednjeg učinka je stvaranje platforme za umjetnike, nastavnike i umjetničke organizacije koje rade s marginaliziranim skupinama kao što su izbjeglice i tražitelji azila u Europi, Romi i drugi.

Otvorena medijska grupacija posebno je zadužena, na temelju svojeg iskustva, za implementaciju sljedećih komponenti projekta: vodi učinak br. 4 (Digital Open Art platforma), organizaciju i koordinaciju multiplikacijskih događanja, izradu strategije diseminacije i održavanje web-stranice projekta zajedno s projektnim konzorcijem te ugošćava umjetnički studio u Zagrebu i završni sastanak projekta.