skip to Main Content

Književne preporuke: Petko ili divlji život

Roman je nova obrada stare priče o Ronbisonu Crusoeu, toliko uspjela da je autor Michel Tournier za tu knjigu prije nekoliko godina dobio godišnju nagradu francuske Akademije za kulturu. U romanu se opisuje susret Robinsona Crusoea s divljakom Petkom na pustom otoku i njihovo druženje. Za razliku od Defoeove priče u kojoj Robinson uči divljaka Petka civiliziranom životu, Tournierova priča govori o tome kako je Petko učio i navikavao Robinsona na skladan, običan život.

Pisac je ponovno aktualizirao vječnu težnju čovjeka vraćanju prirodi, prirodnom načinu života, jednostavnosti, uživanju u trenucima… Knjigu su mnogi čitatelji odmah zavoljeli – jer nudi kontrast modernom životu punom dinamike, žurbe, normi, obaveza, ciljeva i uspjeha, pomodnosti, nametnutih vrijednosti (ima toga još…sami to znate). Knjiga pogađa pravu metu, provocira na razmišljanje, jako zabavlja i čita se u dahu.

Projekt “NEED2READ” je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda te Ministarstva kulture i medija.

Sadržaj objavljenog materijala isključiva je odgovornost Otvorene medijske grupacije.