skip to Main Content
Prijavite nasilje nad ženama

Prijavite nasilje nad ženama (2006), TV spot, trajanje 75, 60 i 30 sekundi.

Redateljica:
Ivona Juka

PRIJAVITE NASILJE NAD ŽENAMA

Spot „Prijavite nasilje nad ženama“ razvijen u suradnji s UNHCR-om, sufinancurali su ga UNDP, OESS, Veleposlanstvo kraljevine Norveške, Veleposlanstvo kraljevine Nizozemske, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ured za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske, Ministarstvo unutarnjih poslova, Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora i Hrvatski crveni križ.

CILJ SPOTA

U ovom spotu želja nam je bila prikazati kako se nasilje događa u obiteljima različitog socijalnog i imovinskog statusa, tako da se radnja spota odvija u dvije sredine – u izbjegličkom hostelu i u domu javne osobe, čiji status pokazujemo njegovim nastupom na televiziji. Spot je namijenjen svjedocima nasilja, zbog čega smo uveli motiv zatvaranja vratiju. Upravo zatvaranje vratiju, zapravo zatvaranje očiju pred nasiljem s mišlju „to je njihova obiteljska stvar“ omogućuje da se nasilje nastavi. Spot završava kadrom djevojčice na biciklu, koja ukazuje na utjecaj nasilja na djecu. Djeca usvajaju obrasce ponašanja kroz promatranja i tako se krug nasilja nastavlja. Poruka spota jest da svatko nosi dio odgovornosti za svijet oko sebe i treba tu odgovornost preuzeti. Stoga je poruka spota upravo „Prijavite!“ s pozivom da svjedoci nazovu policiju.

TV spot produciran u sklopu kampanje prikazan je na HRT-u, RTL-u i na uglednoj njemačko-francuskoj televiziji ARTE. Premijera spota bila je na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25.11.2006. godine na Hrvatskoj televiziji, a spot je predstavila H.E. Elisabeth Walaas, tadašnja Veleposlanica Kraljevine Norveške u Hrvatskoj. Izvrsnu suradnju ostvarili smo i s multipleksom Cinestar u Branimir centru u Zagrebu, koji je emitirao spot „Prijavite nasilje nad ženama“ prije projekcija filmova i tako nam omogućio još jedan vid promocije i dodatnu vidljivost.