skip to Main Content

Samopuzdanje i traženje posla

Traženje posla, mukotrpan je proces koji od nas zahtjeva strpljenje i ustrajnost. Vrlo često u procesu traženja posla nam padne samopouzdanje.

Kako zadržati samopouzdanje prilikom traženja posla:

  1. Organizirajte svoj dan – nemojte spavati do kasno i samo prebacivati TV programe. Zadajte si raspored i zatim ga se držite.
  2. Pratite novosti iz područja vašeg rada – kako bi ste ostali povezani sa svijetom rada, pratite što se događa na tržištu posebno u vašem području.
  3. Osvijestite svoje prednosti – Postavite si pitanja kao što su: “Zbog čega mi se ljudi obraćaju za mišljenje ili pomoć?”, “Zašto traže upravo mene?”. Obavite 20-minutnu samoprocjenu i dobit ćete sasvim novu perspektivu o svojim kvalitetama i talentima.
  4. Zadržite motivaciju – Informirajte se i pratite članke o tome kako pripremiti životopis, napisati molbu, kako se ponašati na razgovoru za posao isl. Slušajte glazbu koja vas “diže” i pomaže vam ostati u pozitivnom raspoloženju. Probajte i sa meditacijom ili sportom, ili bilo kakvom fizičkom aktivnošću koja vam odgovara. Družite se s optimističnim i pozitivnim ljudima.
  5. Volontirajte – time možete ostvariti nova poznanstva i otvoriti nove nove mogućnosti
  6. Ograničite praćenje vijesti na televiziji i radiju
  7. Započnite svoj projekt – bilo da se radi o tome da se dovedete u formu, gradite nešto, učite nove vještine ili dovršavate nešto od čega ste ranije zbog obveza odustali, svako postignuće će vas dodatno motivirati i podignuti vam samopouzdanje
  8. Posvetite se sebi – Ako zbog toga nećete bankrotirati ili završiti u zatvoru, učinite nešto zabavno, nešto što vas veseli i zbog čega ćete se dobro osjećati. Možda je to čitanje kriminalističkih ili ljubavnih romana, sadnja voća i povrća, igra s psom, masaža… Prolazite kroz teško i frustrirajuće razdoblje i zaslužujete malo predaha i vremena za sebe. (T. B.)

Projekt “NEED2READ” je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda te Ministarstva kulture i medija.

Sadržaj objavljenog materijala isključiva je odgovornost Otvorene medijske grupacije.