skip to Main Content

U proteklih godinu dana barem jednu knjigu pročitalo je 40 posto građana Hrvatske, što ukazuje na nastavak trenda pada čitanosti u odnosu na protekle godine. Podatak je to iz Istraživanja o čitanosti i kupovini knjiga u Republici Hrvatskoj koje je u petak 21. travnja 2023. godine na otvorenju Noći knjige u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu predstavila Tamara Kraus iz agencije Kvaka – Ured za kreativnu analizu.

Među osobama koje čitaju, najviše je onih koji pročitaju dvije knjige godišnje. Kao i prethodnih godina, najviše čitaju žene (47%), visokoobrazovane osobe (71%), osobe s prihodima iznad 13 tisuća kuna (45%) i osobe koje žive u Istri i Primorju (58%).

I dalje se najčešće se čita beletristika (57%), zatim publicistika (31%) i stručne knjige (32%), a najmanje knjige o umjetnosti (9%) i stripovi (5%).

Najveći postotak čitača knjige posuđuje u knjižnicama (47%). Pročitanu knjigu kupuje 40 posto građana, 31 posto građana ju posuđuje od prijatelja, a 26 posto građana pročitanu je knjigu dobilo na poklon.

Pročitanu knjigu češće od prosjeka kupuju osobe u dobi od 26 do 35 godina (54%), dok je na poklon najčešće dobivaju oni stariji, koji imaju 65 i više godina (36%).

Projekt “NEED2READ” je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda te Ministarstva kulture i medija.

Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Otvorene medijske grupacije.