skip to Main Content

 

 

 

Izdavački je sektor jedna od najvećih kulturnih industrija u Europi, s ukupnom tržišnom vrijednošću procijenjenom na 36 – 38 milijardi eura. Prema izvješću Europske udruge nakladnika iz 2018. procjenjuje se da je u cijelom vrijednosnom lancu knjiga (uključujući autore, izdavače, tiskare, dizajnere itd.) zaposleno više od pola milijuna ljudi. S više od 500 000 objavljenih naslova godišnje, europski sektor knjiga iznimno je bogat i raznolik.

Međutim, mnoge europske knjige Europljanima nisu dostupne. Glavni su razlozi jezična i geografska rascjepkanost tržišta i dominacija knjiga napisanih na engleskom jeziku, koje predstavljaju 80 – 90 % dostupnih prijevoda u Europi. Literatura mnogih europskih zemalja prerijetko se prevodi na druge jezike. Zbog toga mnogi europski čitatelji nemaju pristup bogatstvu i raznolikosti europske književnosti.

Na sektor knjiga negativno utječu i spora prilagodba digitalizaciji i sve manji interes za čitanjem književnih djela.

Kriza uzrokovana bolešću COVID-19 dodatno je naglasila te trendove i potrebu za podupiranjem oporavka i konkurentnosti sektora knjiga.

Europska unija podupire sektor knjiga sljedećom kombinacijom instrumenata i politika od financiranja, preko dijaloga do propisa.

 

Projekt “NEED2READ” je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda te Ministarstva kulture i medija.

 

Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Otvorene medijske grupacije.